2020-10-09 15:48 Admin 1085 Okunma
05.12.2011
ÇALIŞ OMAR MIKDAR SENSİN...
Doğum tarihini tam olarak bilemediğimiz tahmini 1920 falan olan . köyümüzde o tarihlerde tahsilli mevlüt oğlu henuz bıyığı terlememiş ( tüysüz) kadir şinas genci ömer 1935 de konyada orta öğretimini tamamalar. tatamlar tamamalamasına da;vatandaş onu tamamlamaz bir türlü.
Daha o yıllarda içinde köyüne bir hizmet aşkı düşer o resmi kurum senin bu resmi kurum benim dolanır durur. köye hırsız gelir köylü adına ömer gider köyü temsile, yaylayı temsile. köye imam gelir köylü adına ömer gider. hep desinler bu gidişle ömer bir gün bu köye muhtar olacak.
Ömer artık büyümektedir ömerin adı değişmeli; değişmeli ki ömeri gaza getirip çalıştırmak biraz daha kolay olsun. ama ömerin bu gazlar hiç umurunda değil önemli olan bu köye bir yatırım gelsin köylü cehaletten kurtulsun kalkınması kolay olsun. ama köylü bunları düşünmez onlar sadece bu eli boş uzun günlerde dedikodu konusu olsun başkası önemli değil. çalış omar mıkdar sensin. köye gelip gidenlerin konaklama,yemek işlerinide ömer,e yüklemek rahat olsun. ömer,in adı artık vatandaş arasına omarağa olarak ortaya atılır. bizim ömer kendini birden ağalık koltuğunda bulur omarağa olur. ''verin gazı sönmesin, karıştırın dibi tutmasın''
Bu iş biraz böyle gider ama bizim omarağanın biraz çalışma şevki kırılmaktadır siyasete atılma zamanı gelmişdir. köyün ne kadar eğitim seviyesi düşük olsada lafazan,kurnaz insan çok olur köylerde. çünkü o yıllarda köylü yılda sadece üç ay gibi kısa bir süre çalışdığı için boş zamanı çokdu. bu boş zamanı köylüler hep laf ve kurnazlık ezberleri ile doldururlardı.
Bu arada bizim omarağa,da kendine göre bir çevre ve yer edinmiş. ama köylerde kolay kolay o günkü idareyi başkalarının elinden almak göründüğü kadar kolay değildi. işi yapacak adama değilde o kişinin şehzadelerine bağlı idi. ama omarağa,yı bırakmak kimsenin işine gelmezdi. ilk muhtarlığa yakın olduğu dönem köy ihtiyar meclisinde birinci azalığı oldu. muhtarlık seçim ortamına girildiği zaman haydi omara bu donem aza olarak yanımdasın ama gelecek seçime yemin olsun ben aday olmam sen muhtar adayısın. çalış omarağa mıkdar sen olacaksın. yazık bizim omarağa canını dişine takar sırtında bir ceket ayagında bir çergez lastiği yağmur çamur demez kapı kapı dolanır muhtarına oy toplar. nasıl olsa gelecek dönem muhtar olma sözünü aldı ya; çalış omar mıkdar sensin.
Cebinden 3-4 paket birinci sigarası hiç eksik olmazdı. çünkü ancak yeterdi ateş taşıma alışkanlığı yokdu sigaranın ateşinden yakardı hep. sigarayı tutan iki parmağı sigara dumanından kınalı gibi sarıydı.
köyün genci evlenmek için kız kaçırır cezasını omar çeker. köye jandarma gelir muhtara gider haydi omarın evine gönderilir omar yardımcı olsun. o zamanlarda askerlik yoklamasını her yıl yaptırmak vardı yoklamayı yaptırmayanda jandarma tarafından ihsarlı olarak aranırdı jandarmanın köye gelmesi eksik olmazdı.
köy hizmetleri gelir yol bakımına; haydi omarağa,ya yönledir o yatacak yer, yemek işini ayarlasın. (bu gelen kurumun konteynırları da vardı onlarda getirilirdi ama nedense kullanılmaz göstermelik köy ortasında dururdu) bizim omarağa tam gaza gelmiş bu işe ısınmışdı birde köye misafir odası açmalıydı bu misar perverliği babasından kalmışdı garibime çünkü yaylada tek babasının misafir odası vardı. fazla zaman geçirmez omarağam hemen babasından miras kalan o odayı büyütüp yeniden onarır ve köye kim gelirse ona kapısını açar karnını doyurur sobasını yakar o misafiri yada görevliyi rahat ettirir evine öyle giderdi.
omarğa, nın bu zaafını kullanmayan kalmadı; köyümüzde bir hanım vardı kocası 1966 da ince (verem) hastalıktan genç yaşta vefat eder. sekiz kız çocuğu ile kaderine razı olur tam bir osmanlı kadını örneği göstererek sekiz kız çocuğunu namusu ile yeteiştirir evlendirir ''mezarı cennet olsun'' oda rahmetli olmuş. adı sıddıka omarağa,nın zaaflarından eylenceli bir şekilde faydalanır. konyadan toptancısından kamyonla mal alır getirir bu malın kamyondan boşaltılması için hamalı olması lazım. sorun değil omarağa ve mehmet var sıddıka bir göz kırpar bu iş yarım saat de tamamlanır birde etraftan gelenlere alaylı alaylı ben göz kırptım artık dokunmayın omarıma. çalış omarağa dükkan senin.
köylün tohumluk buyday sıkıntısı omarı bulur omar başlar devlet kapılarını arşınlamaya. ne eder eder bu yardımı koparır tohumluklar muhtarın evine gelmez omarın eve gelirdi oradan organize olsun dağıtılsın. neden muhtarın eve indirilmezdi köylüyü idare etmek zordu bu malın sorumluluğu ağırdı at omarın üstüne uğraşsın dursun. haydi omarağa mıkdar sensin.
Adam oğlunun düğününü yapmaktadır. cahille cühela ile uğraşmak zordur onlarla yüz göz olmak istemez omarağam var. haydi omarağa düğün senin ilgilen misafirlerle.
Geçen hafta köyüme gittim; bizim köy, komşu köyler ve ilçemize biraz gözattım baktım etradafa aklıma omarağa bir sevdiğim dostla bunu paylaştık gözlerim onu aradı omarağa sanki bu köyde hiç yaşamamış, hiç bu köyün havasını solumamış biraz hüzünlendim.
köyüm kasaba oldu maaşallah emekli mebbuslar var üniversiteli ital ve yerli belediye başkanları var... ama kasabamın eksikleri çok. kasabamın ilköğretim okulu var yılda ortalama 60-70 ilköğretim mezunu veriyor ama lise eğitimi verecek okulu yok. çocuğunu şehirde okutacak durumu olmayan vatandaşın çocuğu ya çoban oluyo yada toprak ağalarına çiftçi ırgat oluyo. eksikleri yazsam tam olarak sayfalar almaz omarağamda yok.
komşu köyde kasaba başkanın güzel bir makam arabası var 2011 model ama kasabalının cenazesini taşıyacak bir yürüyebilen cenaze arabası yok. maaşallah kasaba başkanları sadece kendi rahatları için çalışmışlar makam saltanatı, makam sefası yapıyorlar.
Bir gün dediler omarağa hastalanmış artık gidici herhalde diye. hemen işimden izin aldım ne olur ne olmaz hellal,leşelim diye. hakkı çoktu bende vardımki ölüm yatağına uzanmış boylu boyuna o kırmızı yüzüne bir tatlı renk gelmiş sanki insanın yüzüne gülüyordu. gel yegen gel dedi elini öptüm gözümün yaşı ile biraz şakalı olsun moral verelim babında diren dayıcığım sen daha muhtar olacaksın.gülümseyerek başnı çevirdi bana olacakmıyım yeğen... olacaksın dayı sen daha başkanda olacaksın.
omarağam rahmetli çok çalışdın omarağa inşallah cennet senin mekanındır. unutmayın başkanlar makamlar fanidir kalıcı olan ''Hüvel baki''dir her mezar taşında yazar. çalış omarağa muhtar sensin. Çalışdın omarağa hakkımız helal olsun inşallah cennet senin mekanındırdır.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Kullanıcılara aittir.